Oedeemtherapie

blauw jeans straight Mode MS fit waq0OqI

Wat is oedeem?
Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen, wat lymfoedeem genoemd wordt.

dark straight Mode MS jeans denim fit 4dCppUca

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Er zijn dan minder lymfevaten aanwezig of de bestaande lymfevaten functioneren niet goed. Het oedeem ontstaat vaak pas na een trauma (overbelasting, een operatie etc.).

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf. Dit kan een infectie of een ernstige verbranding van de huid zijn. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen, een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of door het verwijderen van de lymfeklieren bij bijvoorbeeld borstkanker.

Symptomen
Lymfoedeem geeft een tintelend en/of (lood)zwaar en vermoeid gevoel in armen of benen. Ook kan er een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën ontstaan. Bewegingen kunnen beperkt worden en er ontstaan zwellingen.

Veneus Oedeemsweater met zwart panterprint Mode MS PTHwzz
Veneus oedeem ontstaat doordat de bloedvaten in de benen het bloed onvoldoende afvoeren. De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd en sluiten weer wanneer het bloed is gepasseerd. Als de kleppen niet goed werken, wordt het bloed en daarmee het weefselvocht niet goed afgevoerd. Vocht hoopt zich op in de benen. Met name in de loop van de dag worden de enkels dikker en meer opgezwollen. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, de vaten verwijden zich en er ontstaan spataderen. Het onvoldoende sluiten van de kleppen kan op elke leeftijd voorkomen maar ouderen, zwangere vrouwen, invaliden en overbelasting, zoals bijvoorbeeld bij een staand beroep, lopen meer risico.

Symptomen
Veneus oedeem zorgt er voor dat de enkels in de loop van de dag steeds dikker worden. Ook wordt er een moe en rusteloos gevoel ervaren in de benen.
Er zijn vaak vaatjes en bruine huidverkleuringen zichtbaar op de onderbenen. Dit komt omdat de vaatjes zich verwijden. Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen.

Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische, veelal pijnlijke ziekte met een bovenmatige toename van vetweefsel op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd en ontstaan er pijnlijke zwellingen (lymfoedeem).

blouse peplum Mango Mango blouse peplum lichtgeel

Symptomen
De eerste symptomen van lipoedeem zijn zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft bijna geen invloed op de vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen.
Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis. Er ontstaan snel blauwe plekken. De benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophopingen. Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten, en de huid van de benen kan beschadigen door schuring. Patiënten met lipoedeem hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas.

 

Behandeling
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Hierbij wordt het lymfesysteem geactiveerd en het vocht naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

Manuele lymfedrainage
Met een zacht pompende beweging van de handen wordt het netwerk van lymfevaten geactiveerd. Door de speciale handgrepen, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen wordt het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt afgevoerd. Met fibrosegrepen wordt verhard weefsel (fibrose) soepeler gemaakt zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Ambulante compressietherapielichtgeel Mango peplum blouse blouse peplum Mango
Bij deze behandeling wordt de door oedeem opgezwollen benen of armen ingezwachteld, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich (bij veneus oedeem). Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.
Ook na stimulering van de vochtafvoer worden de ledematen in gezwachteld. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Er worden specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uitgelegd, die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymftaping
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan wordt er gebruik gemaakt van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen.Het vocht verplaatst zich naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Elastische kousMode MS met geel sweater printopdruk qzqaTPw
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Vergoeding
Bij oedeemtherapie worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Na deze 20 behandelingen wordt verdere therapie vergoed vanuit de basisverzekering.
met printopdruk MS zwart Mode sweater q6qrEn8

naar overzicht