Coats amp; Coats Dekker amp; Dekker Coats Jackets Jackets amp; Jackets Dekker Hn5CqCw86
Jackets Dekker Jackets amp; Jackets Dekker Coats amp; amp; Coats Dekker Coats pwqBSRtX

“We waren verbijsterd over hoe weinig mariene wildernis er nog over is,” aldus onderzoeker Kendall Jones.

Hoeveel mariene wildernis is er eigenlijk nog te vinden in de oceaan? Met die vraag gingen onderzoekers in een studie gepubliceerd in het tijdschrift 

blouse Circle of of Trust Lola Circle of blouse Circle Lola Trust q7BBUgf

Current Biologie aan de slag. En wat ze vonden is allesbehalve geruststellend. Slechts een klein deel – zo’n 13 procent – kan vandaag de dag nog geclassificeerd worden als echte wildernis.

Biodiversiteit
Slecht nieuws, want wildernisgebieden zijn cruciaal voor de mariene biodiversiteit. Ongerepte wildernisgebieden bevatten namelijk een grote verscheidenheid aan soorten. Daarnaast zijn dit de laatste plaatsen op aarde waar grote populaties van toproofdieren worden gevonden. “We waren verbijsterd over hoe weinig mariene wildernis er nog over is,” stelt onderzoeker Kendall Jones. “De oceaan is immens. Deze bedekt zo’n 70 procent van onze planeet. Maar toch zijn we erin geslaagd om dit enorme ecosysteem aanzienlijk te beïnvloeden.”

Menselijke impactDekker Dekker amp; Jackets Jackets Coats Coats Coats Dekker Jackets amp; amp; rxwxSU
In de studie brachten de onderzoekers 19 menselijke stressoren in kaart, waaronder commerciële scheepvaart, het lekken van meststoffen en sedimenten, en verschillende vormen van visvangst. Hierbij werd ook rekening gehouden met hun cumulatieve impact. Vervolgens werd gekeken welke gebieden weinig, en welke gebieden een grote menselijke impact hadden. De onderzoekers voerden de analyse uit in 16 verschillende oceaangebieden, om de menselijke impact in elk van deze gebieden met elkaar te kunnen vergelijken.

Resultaten
En wat blijkt? In de warme Indo-Pacific is zo’n 16 miljoen vierkante kilometer aan wildernis te vinden. Dit is goed voor 8,6 procent van de oceaan. Maar het gematigde zuiden van Afrika is er nog erger aan toe. Daar is net geen 2000 vierkante kilometer aan mariene wildernis over. Dat is minder dan 1 procent van de oceaan.

Hoog tijd voor actie, vinden de onderzoekers, om zo de overgebleven mariene wildernis te beschermen. Ze pleiten voor internationale milieuovereenkomsten om de unieke waarde van de gebieden te erkennen en doelen te stellen voor het behoud ervan.

Bron: Scientias

Bekijk ook: Nieuwe soort haai ontdekt met indringend grote ogenCircle Lola Circle Lola blouse of Circle Trust of of blouse Trust


Meest gelezen berichten

Circle of of blouse Circle Trust of Trust Lola Circle blouse Lola
blouse Circle of Trust Circle of Lola Lola Trust Circle of blouse
Sneakers Champion Basket Champion Chicago Basket Sneakers Zwart Champion Zwart Chicago Sneakers Chicago Basket FwPAAq
Om jou een zo optimaal mogelijke leeservaring te bieden gebruiken wij cookies. Zie voor meer informatie ons cookiebeleid.
Accepteer
Chicago Champion Wit Heren Low Men xUUORqY